شرح وظایف کارشناس برنامه ریزی تولید
وظایف کارشناس برنامه ریزی تولید آنقدر جذاب و گستردهان که تصمیم گرفتیم تو یه مقالهی جداگانه براتون تشریحشون کنیم!?
کارشناسی برنامهریزی تولید، یکی از مشاغلی که بین مهندسای صنایع به شدت محبوبه؛ امکان نداره مهندس صنایع باشی و بخوای وارد بازار کار بشی و یکی از گزینههایی که جلوت میذارن، همین شغل شریف نباشه! پس بهتره از همین حالا وظایف کارشناس برنامهریزی تولید رو بدونی تا بدونی که این شغل مناسبت هست یا نه!?
مهارت ها و مقدمههای لازم برنامهریزی تولید
ما توی مقالهی قبلی به طور کامل و مفصل در مورد مفهوم و تاریخچهی برنامهریزی تولید، اهمیت و اهدافش و مدلها و نقشهی راه یک برنامه ریزی تولید دقیق، صحبت کردیم؛ پس قبل از اینکه ادامه بدیم پیشنهاد میکنم حتماً یه سر به اون مقالهی جذاب و پربار بزنید.
وظایف کارشناسان برنامه ریزی تولید
حالا که با خوندن مقالهی قبلی متوجه شدی که به عنوان یه برنامهریز تولید باید چه مهارتهای نرم و سختی داشته باشی و با شغل کارشناس برنامهریزی تولید آشنا شدی، همراهمون باش تا وظایف این شغل حیاتی هم بشناسی! بله حیاتی؛ گفته بودیم که؛ “برنامهریزی تولید، قلب تپندهی هر خط تولیدیه!”
شرح وظایف یک کارشناس برنامهریزی تولید به طور خلاصه تنظیم برنامهی زمانی خطوط تولید برای دستیابی به پیشبینیها و توقعات مدیران برنامهریزی تولید هست و در کنار اون کنترل و مدیریت سطوح موجودی مواد اولیه، محصولات انبار شده و حتی شیفتهای کاری کارگرانه. واضحه که برنامه ریزی تولید جایگاه شغلی پراهمیتی توی شرکتهای تولیدی و کارخونهها داره چون استخدام یک کارشناس برنامهریزی تولید در یک سازمان، تولید به موقع و با کیفیت محصولی که قراره در ددلاین مشخصی توزیع بشه رو تضمین میکنه.
- در حالت کلی وظیفهی کارشناس برنامه ریزی تولید، ارائه برنامهی زمانی، بررسی ظرفیتهای تولیدی برای تولید یک کالا، با توجه به نیازها و درخواستهای مشتریه.
- از جامعترین وظایف کارشناس برنامهریزی تولید اینه که باید به خطوط تولید با در نظر گرفتن استانداردهای عرضه و تقاضا سر و سامان بده؛ در واقع کارشناس برنامه ریزی تولید همون کسیه کخ تضمین میکنه کالا به موقع آمادهی یک توزیع سودآور و پربازده هستش.
- یک کارشناس برنامه ریزی تولید متبحر، به روشهای تولید و بهینهسازی به صورت عملی مسلطه؛ با نظمه و قطعاً با مهارتهای کارآمد، به پروژههای مختلف برای حل مسائل برنامهریزی کمک میکنه و در نهایت همونطور که قبلاً اشاره کردیم مهارتهای ارتباطی و کامپیوتری برای این نقش ضروری و کمک کنندست پس اگه احیاناً علاقهمند شدی به این حوزه، روی همهی مهارتهایی که بهشون اشاره میکنیم کار کن.
وظایف مدیر برنامه ریزی تولید
وظیفهی یک کارشناس برنامه ریزی تولید و در سطح جامعتر مدیر این بخش رو در ادامه به صورت تیتروار براتون توضیح میدیم؛
- کارشناس برنامه ریزی تولید برای گردش کار بهینه در تولید یک یا چند محصول هماهنگی میکنه
- توزیع برنامه های تولید یا دستور کار به بخش ها
- ارتباط با سرپرستان بخش یا پرسنل دیگر برای ارزیابی پیشرفت و بحث در مورد تغییرات مورد نیاز
- تغییر برنامه های تولید در صورت لزوم به دلیل تغییرات طراحی، کمبود نیروی کار یا مواد، عقب افتادگی یا سایر وقفه ها با همکاری مدیریت، بازاریابی، فروش، تولید یا مهندسی
- بررسی اسناد، مواد یا محصولات و فرآیندهای کار برای ارزیابی کامل بودن، صحت و مطابقت با استانداردها و مشخصات
- ثبت داده های تولید از جمله میزان تولید، مصرف مواد اولیه یا اقدامات کنترل کیفیت
- جمع آوری اطلاعات، مانند نرخ تولید و پیشرفت، موجودی مواد، مواد مورد استفاده یا اطلاعات مربوط به مشتری
- تهیه دستورالعمل ها و مکان های ساخت محصول و اطلاعات مربوط به ابزار، مواد، تجهیزات، تعداد کارگران مورد نیاز و پیش بینی هزینه ها
- ارائه مستندات و اطلاعاتی برای تأخیر، مشکل یا تغییر در برآورد هزینه
- عملیاتها رو طوری برنامهریزی و اولویتبندی میکنه که بالاترین میزان کارآمدی و پایینترین احتمال تاخیر رو تضمین کنه
- مدیر برنامه ریزی تولید، نیروی انسانی، ابزار و ماشینآلات و مواد اولیه مورد نیاز رو به جهت پوشش دادن نیاز محصول تعیین میکنه
- کارگرها و بقیه کارکنان رو برای اجرای عملیاتهای مختلف منصوب میکنه و شیفتهای کاری اونها رو تنظیم میکنه
- از جمله وظایف کارشناس برنامهریزی تولید اینه که در طول انجام عملیات، بخشهای مختلف رو مانیتور کنه تا مطمئن شه همهی اونها برای انجام وظیفه به ددلاین مشخص میرسن و هماهنگ با سقف بودجهی تعیین شده کار پیش میرن
- رسیدگی به مشکلاتی که در حین تولید اختلالی به وجود بیاره هم از وظایف کارشناس برنامه ریزی تولید هست
- مدیر برنامهریزی تولید باید آمار همهی خروجیها و ورودیها رو داشته باشه یعنی دقیقا بدونه چه مقدار مواد اولیه لازمه و در نهایت چه تعداد از محصولات آمادهی توزیعن، چند درصد از اونها معیوب هستن و…
- به عنوان یک مدیر برنامه ریزی تولید، جریان پیشروی تولید رو آنالیز کنید و با تحلیل درست یافتهها، مطمئن بشید که محصول قراره به سطح کیفیت مطلوب و مورد انتظار مشتری برسه.
در آخر از اونجایی که اشاره کردیم برنامهریزی تولید، مثل قلب وظیفهی پمپاژ خون به کل سازمان رو داره، پس بدیهیه که از مهمترین وظایف مدیر برنامه ریزی تولید تعامل با بخشهای مختلفی مثل انبارداری، کنترل و تضمین کیفیت و…. هستش که به جرات میتونیم بگیم اگه این بخش آخر رو نتونید به درستی انجام بدین، همهی مسئولیتهای دیگه بیتاثیر خواهند بود.
اهمیت و جایگاه برنامهریزی تولید در سازمانها
خیلی از دلایل و بهونههایی که آورده میشه اگه به موقع شناسایی بشن، قابل حل هستن از همین بابت اگه وظایف مدیر برنامه ریزی تولید درست انجام بشه و در نهایت با واحد کنترل و تضمین کیفیت تعامل برقرار کنه برای انجام ممیزیهای داخلی و خارجی، قطعا در پیشرفت خط تولید خیلی موثر خواهد بود. به طور مثال برای تولید یک محصول ممکنه کارگران احتیاج داشته باشن به یاد گرفتن مهارت یا دانشی خاص؛ به عنوان کارشناس برنامهریزی تولید این وظیفهی شماست که این مسئله رو با واحد تضمین کیفیت در میون بذارید.
وظایف واحد برنامه ریزی تولید
- اعضای واحد برنامهریزی تولید موظفن که با مدیریت سازمان همکاری لازم رو داشته باشن تا زمان اجرا بهینهتر بشه و با در نظر گرفتن نیاز بازار و بررسی جامعهی هدف تسکها رو طوری تعریف و برنامهریزی کنن که همهی محصولات آن تایم و به اندازهی کافی تولید بشن و آمادهی عرضه بشن.
- بعد از انجام برنامهریزیهای لازم، وظیفهی واحد برنامه ریزی تولید، برگزاری جلسه با بقیه بخشها و مدیریته؛ چون برای اجرایی شدن و البته توسعهی این برنامه، تایید و موافقت واحدهای مختلف لازمه.
- از جمله وظایف واحد برنامه ریزی تولید، جدای از برنامهریزی کردن، نظارت بر اجرای اون برنامه هم هست؛ چون این نظارت و مانیتور کردن باعث میشه هر مشکل احتمالیای به موقع حل بشه و اجرای کلی و نتیجهی نهایی خط تولید تاثیر منفی نذاره.
- بعد از حل شدن اون مشکلات، واحد برنامهریزی تولید باید بدون درنگ برنامهای که شامل فعالیتهای اصلاح شد و ددلاینهای جدید هست رو تنظیم کنه و در اولین فرصت تغییرات ایجاد شده در جدول زمانی رو با همهی واحدها و کارکنان اطلاع رسانی کنه.
در پروسهی برنامه ریزی تولید چه تصمیماتی اتخاذ میشه؟
بعضی تصمیماتی که در حیطهی وظایف کارشناس برنامه ریزی تولید و مدیران این واحد هست رو به صورت تیتروار بخونیم؛
- شناسایی و انتخاب همه فعالیتها طی فرآیند تولید
- حذف فعالیتهای غیر اضطراری
- تشخیص منابع مورد نیاز هر فرآیند
- تخصیص منابع مورد نیاز هر به هر بخش (از تجهیزات و مواد اولیه گرفته تا منابع انسانی)
- تعیین تاریخ و زمان شروع و پایان هر فعالیت
- تغییر وظایف هر نیروی کار در طول فرآیند تولید (در صورت نیاز)
در کل وظایف کارشناس های برنامه ریزی تولید اونقدر گستردست که قطعا با یکی دو تا مقاله نمیشه بهش پرداخت امّا سعی کردیم با این مقاله یه دید نسبتا جامعی رو بهت بدیم و امیدواریم نهایت استفاده رو کرده باشی. حالا که با وظایف کارشناس برنامه ریزی تولید آشنا شدی به نظر خودت، این شغل برات مناسبه؟! توی دیدگاه پایین صفحه نظرتون رو بنویسین
از جمله خدمات تخصصی کالج صنایعشو خدمات مشاوره و کوچینگ تخصصی شغلی و کوچینگ کسب و کار و کارآفرینی و کوچینگ دانشجویی و مشاوره های تحصیلی و برگزاری دوره های رایگان و نیمه رایگان و تبلیغاته
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ضمن تشکر از دیتاها و اطلاعات مفیدی که برای دوستان share کردین خواستم بگم بعنوان یک مهندس غیر صنایعی فکر میکنم برای تصدی عنوان شغلی کارشناس یا مدیر برنامه ریزی تولید، لزومی نداره حتماً رشته تحصیلی صنایع باشه هرچند بچه های صنایع بواسطه پاس کردن دروس مرتبط، ممکنه جلوتر باشن در مباحث آکادمیک ولی از نظر موضوعات فنی رشته هایی مثل مکانیک و متالورژی هم حرفهای زیادی دارند و می تونند در این عناوین شغلی موفق باشند.
باز هم از اطلاعات مفیدتون ممنونیم و لذت بردیم از نحوه گویش و صدای گرم خانم حسینی
سلام مجیدجان شبت بخیر
بله دقیقا حرفتون درسته، عنوان شغل کارشناس یا مدیر برنامه ریزی تولید مختص بچه های صنایعی نیست و خیلی از مهندسای مکانیک و بقیه رشته ها میتونن توی این جایگاه باشند.
اما بالاخره مهندسین صنایع یه قدم جلوترن چون مطالب مرتبط رو در دانشگاه بیشتر خوندن.
ممنونیم ازت اگه اطلاعاتی از جنس تجربه دارین به اشتراک بزارین برای بقیه کاربران سایت.
ضمنا مقاله رو خانم مهندس حسینی نوشتن اما پادکست رو خانم مهندس گودرزی گفتن?
یکی از وظایف کارشناس برنامه ریزی تولید: ثبت داده های تولید از جمله میزان تولید، مصرف مواد اولیه یا اقدامات کنترل کیفیت هست که من در کارخانه ایزوگام بام گام عایق کاملا عملی این مورد رو لمس کردم.
این مقاله به من خیلی کمک کرد در مصاحبه شغلی و دقیقا همه موارد به درست ذکر شده است.
ممنونم از نظرات خوب شما
صنایعشو برای جامعه مهندسی صنایع بهترین هارو آرزو میکنه.
کارشناس برنامه ریزی تولید یکی از بهترین مشاغل هست.
من به کمک مشاوره های شغلی صنایعشو تونستم توی یکی از بهترین شرکت های ایران در سمت کارشناس برنامه ریزی استخدام بشم.
خیلی خیلی ممنونم.
سپاسگزاریم.
خیلی خوشحالیم از اینکه صنایعشو تونسته شغل کارشناس برنامه ریزی تولید رو در قالب مقاله، خیلی جامع توضیح بده