چگونه یک رزومه ی کاری حرفه ای بنویسیم؟
به طور میانگین کارفرماها 6 ثانیه برای هر رزومه وقت میذارن؛ بنابراین رزومهت باید انقدر جذاب باشه تا به چشم کارفرما بیاد! جالبه بدونی، از هر 250 نفری که برای یه فرصت شغلی رزومه ارسال میکنن فقط 4 تا 6 نفر به مصاحبه دعوت میشن و از این بین، کارفرماها فقط 1 نفر رو در سازمان خودشون استخدام میکنن!
در این مقاله به نحوهی رزومه نویسی، ویژگی های رزومه یک مهندس صنایع و نحوه تکمیل هر بخش، تا رسیدن به یه رزومهی حرفهای مختص مهندسین صنایع صحبت میکنیم:)
رزومه یا cv چیست؟
کسب و کارها برای فروش محصولات یا معرفی خدماتشون از پوستر، بروشور یا ابزارهای بازاریابی دیگه استفاده میکنن؛ اگر صرف نظر از رشتهی تحصیلیت و شغلت مثل یه تاجر فکر کنی، متوجه میشی که رزومه فقط یه ابزار بازاریابیِ! رزومه یه تبلیغِ!
پس میشه گفت رزومه یا cv اولین قدم برای جلب توجه مدیران استخدام یه شرکت یا سازمانِ?
رزومه رو میتونی به شکل کاغذی، آنلاین و یا فایل شده از راههای مختلف بفرستی؛ در هر صورت اگر برای شغلی که آگهی شده درخواست میدی، ممکنه صدها یا حتی هزاران نفر برای اون شغل درخواست داده باشن!
اینجاست که استخدام به نوعی سخت و وقتگیر میشه چون استخدام و فرآیند مصاحبهی یه فرد جدید، انرژی و زمان زیادی میطلبه و مدیران استخدام برای هر رزومه چند ثانیه وقت میذارن! پس باید رزومهت رو از کلمات کلیدی و مهم پر کنی که با یه بار دیدن رزومهت و سوابق و تواناییات، کارفرما به مصاحبه دعوتت کنه.
رزومه شامل چه مواردی است؟
رزومهای که مینویسی قراره در مرحلهی اول، نظر کارفرما رو به خودش جلب کنه؛ پس باید کوتاه باشه و خوندنش آسون باشه اما در عین حال پر از دستاوردهای قوی هم باشه!
در رزومهت، مشخصات فردی، سوابق تحصیلی، سوابق کاری، معرفی و مختصری دربارهی خود، مهارتها و توانمندیها، گواهینامهها و دورههای آموزشی، جوایز و فعالیتهای پژوهشی و پروژههایی که انجام دادی رو بنویس:)
اما بهتره کنار فایل رزومهت، یه انگیزهنامه هم داشته باشی که در ادامهی مقاله برات گفتیم چطور این کار رو انجام بدی و چی بنویسی.
پکیج جامع مشاوره شغلی و بازار کار مهندسی صنایع + 3 جلسه وقت مشاوره و کوچینگ رایگان رو، تهیه کن تا رزومه کاریتو متناسب با شغلت بنویسی.
نحوهی نوشتن رزومهی کاری؛ مشخصات فردی
- اولین گام یه رزومه نویسی حرفهای، نوشتن مشخصات فردی مثل، نام و نام خانوادگی، جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت سربازی(برای آقایان)، شماره تماس، آدرس ایمیل و شهر و محل زندگی هست.
- حتما از یه عکس با کیفیت مناسب برای رزومهت استفاده کن؛ عکس کارت شناسایی و یا عکسهای فانتزی و سلفی، گزینههای مناسبی نیستن دوست من☺
- اگر سایت یا وبلاگی داری، حتما یه گزینه با عنوان (آدرس سایت) در رزومهت قرار بده.
- یه نکتهی مهم ساخت رزومه اینه که باید اطلاعات تماس خودت رو در رزومه وارد کنی؛ شماره تماسی که اگر شماره ناشناس بود هم جواب بدی و خاموش و یا غیر قابل دسترس نباشه!
- از نوشتن شمارهی تلفن همراه، آدرس ایمیل و آدرس شبکههای اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام غافل نشو تا مدیر آیندهت به راحتی پیدات کنه و برای مصاحبهی کاری دعوتت کنه؛ چون ممکنه به علت در دسترس نبودن، شانس استخدام یه شرکت خوب رو از دست بدی!
- نکتهی مهم بعدی استفاده از یه آدرس ایمیل حرفهایِ! ایمیل حرفهای، باید برای شخص خودت باشه مثلا اسم کامل یا خلاصهی اسمت در ایمیل نوشته شده باشه؛ یه سری نمونه از ایمیلهای حرفهای و غیر حرفهای رو برات آوردیم:
آدرسهای ایمیل حرفهای:
- ali.amiri@gmail.com
- Reza Dabiri_1991@gmail.com
- Nasermanteghi@gmail.com
آدرسهای ایمیل غیرحرفهای:
- mailto:quality20@gmail.com
- projectmnger@gmail.com
- از شبکهسازی با لینکدین غافل نشو! اگر پیج لینکدین ساختی، حتما در قسمت مشخصات فردی، آدرس پیجت رو بذار و اگر هنوز دست به کار نشدی، اول مقالهی لینکدین رو بخون و بعد دورهی جامع لینکدین کالج صنایعشو رو تهیه کن و شبکه سازی حرفهای رو شروع کن.
معرفی و مختصری درباره ی خود
- دومین گام رزومه نویسی، بخش اطلاعات پایهست؛ تو یک یا دو پاراگراف، خودتو مختصر و مفید معرفی کن و از کلمات کلیشهای هم استفاده نکن?
- به مهمترین نکاتی که برای استخدام یه شخص در اون فرصت شغلی به نظرت لازم هست، اشاره کن؛ اگر این قسمت و خوب و حرفهای بنویسی، میتونه یه سکوی پرتاب برای استخدام باشه وگرنه ممکنه در همون نگاه اول، منابع انسانی رزومهت رو کنار بذاره!
چند نمونه از توصیفها رو برات نوشتیم:
- مهندس صنایع با ۷ سال سابقه کار در زمینه سیستمهای مدیریت کیفیت و کنترل پروژه و مسلط به نرم افزارهای MSP و Primavera
- مهندس صنایع با بیش از ۷ سال سابقه کار مرتبط در زمینه ممیزی و پیادهسازی الزامات استانداردهای بین المللی ایزو
نوشتن سوابق کاری در رزومه
نوشتن سوابق کاری گام سوم رزومه نویسیِ؛ به دو سبک مختلف میتونی سوابق کاری رو در رزومه بنویسی و این بستگی به میزان سابقه کاریت داره.
- اگر تازه فارغالتحصیل شدی و سابقهکاری کمی داری، کارآموزیهایی که رفتی رو بنویس و یک یا دو جملهی کوتاه توضیح بده چه کارهایی کردی.
- اگر سوابق کاری بالایی داری، نسبت به کارنامه تحصیلیت این بخش برتری بالاتری داره پس حتما بخش سوابق کاری رو اول و بعد از اون سوابق تحصیلیت رو بیاری!
- در این بخش از آخرین سابقه کاریت شروع کن؛ دربارهی سوابق کاری، شفاف بنویس؛ وجود ابهام، حس بی اعتمادی رو در طرف مقابل به وجود میاره!
- حتما ترتیب زمانی معکوس رو رعایت کن؛ عنوان شغلی، نام سازمان، مدت زمان اشتغال رو ذکر کن و به این صورت تمام سوابق کاریت رو کامل بنویس:)
- اگر سابقهی کاریت کمتر از 5 سال بود رزومهی تک صفحهای یا نهایتا رزومه 2 صفحهای کافیه و اگر هم بیشتر از 5 سال بود به ازای هر 5 سال می تونی یک صفحه به رزومهت اضافه کنی.
توانمندی ها و مهارت ها
بخش بعدی رزومهنویسی، نوشتن مهارتهای با ارزش خودت به عنوان یه مهندس صنایعست.
- اول باید مهارتهای زبانیت رو در فرم رزومه وارد کنی؛ مهارت زبان لزوما مربوط به زبان انگلیسی نمیشه و هر زبانی غیر از فارسی میتونه در این قسمت نوشته بشه؛ مثل زبان ترکی استانبولی، عربی و …. میزان تسلط بر هر زبان رو هم مشخص کن.
- در قدم بعدی باید مهارتهای تجربی رو وارد کنی؛ مهارتهایی که در محیط کار یا به طور شخصی یاد گرفتی و اگر برای اونها گواهینامهای دریافت کردی هم در قسمت بعدی رزومهت ذکر کن.
- یادت باشه توانمندی و مهارت غیر مرتبط و یا غیر واقعی ننویس!
- نکتهی مهم این قسمت، نوشتن مهارتهای نرم در رزومهست؛ مهارتهای یه مهندس صنایع صرفا مربوط به مهارتهای نرم افزاری و تخصصی رشتهاش نمیشه:
مهارتهای سخت: تسلط بر مجموعه Office، آشنایی کامل با نرم افزارهای Lingo, MSP, Primavera
و آشنایی با مفاهیم امکان سنجی، ممیزی ایزو و …
مهارتهای نرم: مدیریت و رهبری تیم، قدرت مذاکره، زبان بدن، مدیریت زمان و …
اگر میخوای دربارهی مهارتهای نرم اطلاعات بیشتری به دست بیاری، در مقالهی (به چه مهارت هایی مهارت های نرم می گویند) به طور مفصل برات توضیح دادیم.
گواهینامه ها و دوره های آموزشی
در قسمت بعد باید گواهینامهها و دورههای آموزشی خودت رو بنویسی.
نیازی نیست ترتیب زمانی رو رعایت کنی و ملاک باید اهمیت و ارزش اون مدرک باشه! پس از با ارزشترین مدرکت شروع کن و این بخش از رزومهت رو کامل کن.
جوایز، فعالیت های پژوهشی و پروژه ها
بیان تجربه و مقالات ارائه شده در کنفرانسهای علمی و تخصصی به خصوص برای مشاغل تحقیقاتی و تخصصی بسیار مهمِ!
- لیستی از اون فعالیتها رو بر حسب تاريخ (از حال به گذشته) مرتب کن؛ برای هر مورد، نام سمینار یا کنفرانس رو به همراه تاریخ و محل برگزاری ذکر کن و اگر در حوزه خاصی (به خصوص حوزه مرتبط با شغل درخواستی) به موفقیتی رسیدی، اون رو در این بخش بیان کن.
- اگر در پروژههایی که مشغول به کار بودی، موفقیتهای برجستهای کسب کردی، میتونی با شرح متناسب با نیازهای کاری که برای اون رزومه میفرستی، در رزومهت لحاظ کنی!
- خلاصهنویسی رو رعایت کن و تنها چند پروژهی مهم و با ارزش رو که ارتباط بیشتری با فرصت شغلی جدید دارن، در رزومه بنویس.
- اگر میخوای توضیحاتی درباره اون پروژهها بنویسی، در 2 یا 3 خط درباره وسعت پروژه، نقش خودت در اون پروژه و وظایفی که به عهده داشتی و همینطور دستاوردها در اون پروژه میتونی صحبت کنی.
خیلیها ممکنه این بخش رو نادیده بگیرن و به شرح شغل بسنده کنن اما نوشتن این بخش مزیت رقابتی تو میتونه باشه!
نکات مهم رزومه نویسی مناسب برای ورود به بازار کار
- در رزومه تنها از یه فونت استفاده کن؛ فونت رزومهت 11یا 12 و یا حداکثر 13باشه؛ استفاده از فونت 14باعث میشه مسئول مربوطه فکر کنه قصدت صرفا پر کردن صفحه بوده!
- فرمت نهایی رزومه رو جهت ارسال، Pdf انتخاب کن.
- در انتخاب کلمات درباره توضیح مسئولیتهای قبلیت دقت کن؛ کلمات باید بیانگر انگیزه، جدیت و خلاقیت در انجام شغل درخواستیت باشن! پس مثبت و انرژی بخش بنویس.
- در درخواست برای شغلهای تخصصی، از اصطلاحات تخصصی اون حوزهی کاری در رزومه به کار ببر تا سطح آگاهی خودت رو نشون بدی!
- هیچ وقت دربارهی میزان حقوق درخواستی در رزومه ننویس.
- به جای جملات، از عبارات استفاده کن و اونها رو به شکل فهرست شده زیر هم بنویس؛ این طوری کارفرماها سریعتر و راحتتر رزومهت رو میخونن.
- به شکل دورهای و متناسب با هر شغل، رزومهت رو به روز کن و رزومهی یکسان برای شغلهای دیگه نفرست!
نحوه ی نوشتن رزومه برای افراد تازه کار و کم سابقه
اگر تازه کار هستی، همهی نکاتی که بالا گفته شد رو در رزومهت بیار و حواست به نکات زیر باشه تا با یه رزومهی خوب دعوت به مصاحبه شی:)
- سرمایهی اصلی یه رزومه برای افراد بیسابقه و کم سابقه یا تازه کار، نوشتن سوابق تحصیلیِ!
- قسمت سوابق تحصیلی رو باید به خلاصهترین شکل ممکن بنویسی، با آخرین مدرک تحصیلی شروع کنی و به ترتیب مدارک قدیمیتر رو نام ببری
- البته نیازی نیست سوابق تحصیلی دورهی دبیرستان رو بنویسی:))
- به نحوهی ارائهی اطلاعات دقت کن! بهترین شکل ممکن، نوشتن مدرک، رشته، زمان شروع و پایان تحصیل و دانشگاه مدرک مربوطهست. به مثال زیر دقت کن:
دکتری تخصصی مهندسی صنایع، دانشگاه تربیت مدرس، 1397-1393
کارشناسی ارشد مهندسی صنایع -گرایش سیستمهای اقتصادی-اجتماعی، دانشگاه تربیت مدرس، 1392-1390
کارشناسی مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی شریف 1390-1386
- اگر کارآموزی رفتی عنوان (کارآموزی) رو در بخش سوابق کاری رزومهت بیار و از فعالیتهایی که انجام دادی به طور مختصر بنویس. به طور مثال:
کارشناس کنترل پروژه مستقر در پروژه استحصال اراضی پتروشیمی خارک، تدوین شیوه اجرایی ارزیابی عملکرد کارکنان و استانداردسازی روندها در شرکت كيسان صنعت ایرانیان به عنوان کارآموزی از تاریخ 98/03 الی 98/06
- نتایج درسی و یا پروژهای رو در رزومهت ذکر کن تا مدیر یا کارفرما اول اون نتایج رو ببینه چون نقطهی قوت یه رزومهست.
- در مورد معدل، نگاهها متفاوته؛ اگر در آگهی شرط معدل بالا ذکر شده بود، نوشتن معدل رو یکی از بخشهای مهم رزومهت بدون؛ اما به طور کلی اکثر افرادی که دنبال نیروی جدید هستن، چندان اهمیتی به معدل نمیدن.
- میشه گفت بین دو مولفهی معدل و دانشگاه محل تحصیل، اولویت با محل تحصیل هست!
انواع سایت های رزومه ساز آنلاین
اگر چه پیشنهاد ما اینه که از رزومههای آماده برای ساخت رزومهی حرفهای استفاده نکن:))
اما سایتهای رزومهساز آنلاین زیادی وجود داره که میتونی ازشون کمک بگیری و رزومهتو بسازی. یه ویژگی خوب رزومهی آنلاین، گذاشتن لینک در رزومهست تا کارفرما با یه کلیک به شبکههای اجتماعیت سر بزنه!
چند نمونه از سایتهای رزومه ساز آنلاین رو برات معرفی کردیم:
کالج صنایعشو هم دورهی رزومه نویسی حرفهای داره که بعد از گذروندن دوره میتونی از مشاورهی هدیهش استفاده کنی و رزومهت رو با راهنمایی مشاور، ویرایش کنی:))
اگه فقط میخای از مشاوره رزومه نویسی استفاده کنی از صفحه رزرو مشاوره نوع مشاوره رزومه نویسی رو انتخاب کن تا رزومتو با کمک همدیگه درست کنیم.
انگیزه نامه چیست؟ چگونه یک انگیزه نامه بنویسیم؟
اگر از طریق ایمیل رزومه فرستادی، برای متن ایمیل، سه پاراگراف رو در نظر بگیر!
در بقیهی روشهای ارسال رزومه هم، نیاز به نامهای داری که شامل توضیحی در مورد خودت و کاری که برای اون رزومه فرستادی باید باشه که بهش انگیزهنامه میگن؛ ارسال انگیزه نامه در کنار رزومهی حرفهای، شانس دعوت به مصاحبه رو بالا میبره!
باید جدا از فایل رزومه، این نامه رو ارسال کنی که با رعایت اصول زیر، میتونی به راحتی این نامه رو بنویسی:
- در پاراگراف اول، دلیل فرستادن نامه و فرصت شغلی که برای اون رزومه میفرستی رو بیان کن و ذکر کن که از کجا از این فرصت شغلی با خبر شدی و پاراگراف رو با توضیحی در مورد خودت و این که چرا مناسبترین فرد برای این سمت شغلی هستی، پایان بده؛ طول این پاراگراف باید چهار یا پنج جمله باشه.
- در پاراگراف دوم، دلیل علاقهی خودت به این فرصت شغلی رو توضیح بده و با آوردن مثالهایی از کار گذشتهت، نشون بده که چرا بهترین گزینه هستی؛ تمرکز این بخش بر اینه که چطور تجربه گذشتهت به فرصت شغلی مورد نظر مربوطه و شامل همسوترین مهارتهات با تواناییهای لازم برای فرصت شغلی مورد نظره! این پاراگراف رو هم در حد سه تا چهار جمله کلیدی بنویس.
- در پاراگراف سوم، ذکر کن که مایل هستی در یک مصاحبه حضوری، در مورد فرصت شغلی مورد نظر، بیشتر با کارفرما صحبت کنی و با ذکر اطلاعات تماس خودت، نامه رو پایان بده.
چه دانشجو باشی یا فارغالتحصیل، باید یه رزومهی استاندارد برای خودت داشته باشی:) امیدوارم با خوندن این مقاله استارت نگارش رزومه رو بزنی؛ صنایعشو هم کنارته؛))
هر نظر و پیشنهادی داری در قسمت دیدگاه پایین صفحه باهامون به اشتراک بذار:))
از جمله خدمات تخصصی کالج صنایعشو خدمات مشاوره و کوچینگ تخصصی شغلی و کوچینگ کسب و کار و کارآفرینی و کوچینگ دانشجویی و مشاوره های تحصیلی و برگزاری دوره های رایگان و نیمه رایگان و تبلیغاته
دیدگاهتان را بنویسید