همه چیز درباره ی مفهوم مدیریت انبارداری (Warehouse Management)
عملیات انبارداری معمولا برای مشتریان نامرئیه اما نقش مهمی در پشت صحنه، برای اطمینان از تحویل به موقع کالا ایفا میکنه. هر کسب و کاری داشته باشی موجودی انبار و مدیریت انبارداری یکی از بخش های مهم اون کسب و کار یا سازمان به حساب میاد.
توی این مقاله از اهمیت مدیریت انبارداری و اصولش برات گفتیم که امیدواریم تا آخر این مقاله همراهمون باشی. اگه هم میخای مدیریت انبارداری رو هم آموزش ببینی از پکیج مجازی اصول انبارداری استفاده کن!
انبار و انبارداری
انبار، یه محل فیزیکیه که کالاها و محصولات رو برای توزیع نهایی به مصرف کنندهها یا سایر مشاغل، ذخیره میکنه. به انبار، مرکز توزیع هم گفته میشه.
به ذخیره سازی کالا برای سود، انبارداری میگن.
مدیریت انبارداری (Warehouse Management) چیست؟
مدیریت انبارداری، فرآیند هماهنگی کالاهای ورودی، ذخیره و ردیابی و در آخر توزیع کالا در مقصد مناسب اون هاست و همچنین شامل بهینه سازی و یکپارچه سازی هرکدوم از فرایندهاست تا وقتی که مطمئن بشیم همهی جنبههای عملیات انبار کنار هم برای افزایش بهره وری و پایین نگه داشتن هزینهها کار میکنه.
(Warehouse Management یا WM) شامل جنبههای دیگهی عملیات انبار هم هست مثل:
- سازماندهی و طراحی انبار
- انجام سفارش
- نظارت
- گزارش انبار
تاریخچه ی پیدایش انبار
انبار و انبارداری برای ذخیره مواد غذایی ایجاد شد، که در زمان قحطی، برای خرید در دسترس باشن. کاوشگران اروپایی شروع به ایجاد مسیرهای تجاری با بقیهی کشورها کردن و اهمیت انبارها برای ذخیره سازی محصولات و کالاها از راه دور بیشتر شد.
بنادر، محل اصلی انبارها بودن.
با گسترش سفرها و حمل و نقل راه آهن، ساخت انبارهای راه آهن برای ذخیرهی مواد ضروری شد.
بعد از اعمال محدودیتهای بیشتر از طرف دولت در راه آهن، انبارهای تجاری شروع به رشد کردن.
جنگ جهانی دوم، انبارها رو از جهات مختلف تحت تأثیر قرار داد از جمله:
- نیاز به افزایش اندازهی انبارها
- نیاز به روشهای مکانیزهتر برای ذخیره و بازیابی محصولات و مواد
با افزایش تولید انبوه، نیازهای انبارهای کارآمد و موثر هم بیشتر شد.
مدیریت انبارداری؛ یکی از حوزههای کاری مهندسی صنایعست. اگر میخوای با بقیهی حوزههای کاری این رشتهی جذاب آشنا بشی، میتونی پکیج ورود به بازارکار مهندسی صنایع رو که کلی می تونه برای رزومه نویسی و آشنایی با این رشته کمکت کنه رو تهیه کنی:)
مدیریت انبارداری از گذشته تا بحال
در گذشته، مدیریت انبارداری برای هماهنگی فعالیتها بصورت کاغذی بوده اما با معرفی نرم افزار سیستم مدیریت انبار (WMS) این رویه تغییر کرد.
سیستمهای مدیریت انبار به مدیران برای ردیابی محصولات توی کل فرایند ذخیره سازی و توزیع کمک میکنه.
این سیستمها از سیستمهای اتوماسیون کامپیوتری ساده گرفته تا برنامههای مدیریتی پیشرفته رو شامل میشه و کارها رو ساده تر کرده.
5 فرآیند اصلی مدیریت انبارداری
فرآیندهای ضروری مدیریت انبارداری که در دوره آموزشی مدیریت انبارداری فرا میگیرید:
- ردیابی موجودی
- چیدن و بستهبندی
- دریافت و انبار
- حمل دریایی
- گزارش نویسی
مدیران انبار باید چه مهارت هایی داشته باشند؟
- مدیریت انبارداری شامل هماهنگی فرایندهای پیچیده و قسمت های مختلفی مثل افراد، تجهیزات، سفارشات و موجودیه.
- مدیران انبار باید بتونن هر فرآیند رو ردیابی کنن تا از روون بودن اون مطمئن بشن و مشکلاتی رو که اتفاقی بوجود میاد، حل کنن. کنترل کیفیت، برای اطمینان از انجام دقیق سفارشات خیلی مهمه.
- انعطاف پذیری و انعطاف پذیری! مدیران انبار باید بتونن برنامه ها رو به طور مستقیم تغییر بدن، گاهی به این دلیله که مواد خراب شدن یا شرایط جوی نامناسب، حمل و نقل رو به تأخیر میندازه.
- تمرکز بر مشتری، تحویل به موقع با محصول مناسب، یکی از مهمترین معیارها در مورد خدمات و رضایت مشتریه.
- برای تحویل به موقع، مدیر انبارداری باید بتونه سفارشات رو سریع و دقیق انجام بده.
- تصمیم گیری مبتنی بر داده! حتی اگر به نظر برسه که هر فرآیند انبار بدون هیچ مشکلی در حال اجراست، به این معنی نیست که فرآیندها تا حد ممکن کارآمد عمل میکنن. WMS میتونه توی تعیین و تجزیه و تحلیل مسائلی که نیاز به بهبود دارن، کمک کنه.
وظایف تخصصی مدیران انبار
- اصلاحات سیستم
- نظارت بر انبارها
- اجرای سیستمهای انبارداری
- تعیین انواع کالا
- نگهداری اطلاعات
- اجرای بودجهی تصویب شدهی انبارها
- اجرا و دستور العمل ها برای محافظت از کالاها
- تکمیل کادر ماهر
- ارائه ی گزارشات مدیریتی
انبارها به چند دسته تقسیم می شوند؟
- عمومی
- خصوصی
- پیوندی
- تلفیقی
- تعاونی
- دولتی
- مراکز توزیع
موجودی چیست؟
موجودی میتونه هر چیزی باشه، از جعبههای انبار مغازهی شیرینی فروشی گرفته تا انبار پر از کالای یه فروشگاه زنجیرهای بزرگ.
حواست به واژه های زیر باشه که اشتباه نکنی!!!
در حالی که مدیریت موجودی و مدیریت انبارداری ممکنه واژههای مشابهی باشن اما تفاوتهایی با هم دارن:
سیستم مدیریت انبارداری (Warehouse Management System) از کل عملکرد یه انبار پشتیبانی میکنه که شامل مدیریت موجودیه. به زبان ساده، مدیریت انبار اصطلاح چتر، برای همهی مواردیه که توی انبار اتفاق میافته، که موجودی، یکی از اون فرایندهاست.
تا حدودی، تفاوت بین مدیریت انبارداری و مدیریت موجودی به میزان یا به یه محدودهای بستگی داره مثلا سیستمهای مدیریت انبار رو معمولاً شرکتهای بزرگ با حداقل یه انبار یا مرکز توزیع بزرگ یا چند مکان استفاده میکنن و سیستمهای مدیریت موجودی رو شرکتهایی ازش استقبال میکنن که نیازی به همهی عملکردهایی که WMS کامل داره رو، حداقل برای هر مکان انبار، ندارن.
به طور معمول، سیستم مدیریت انبارداری (WMS) با برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) و سیستم مدیریت حمل و نقل (TMS) سازمان ادغام میشن تا یکپارچه سازی جریان اطلاعات انجام بشه. اما نرم افزار مدیریت موجودی معمولاً یک سیستم کمتر پیچیدهست که برای انبارهای جداگونه یا مکانهای ذخیره سازی که احتیاجی به همهی عملکردهای WMS کامل ندارن، ایدهآله.
انبارداری یه صنعت بالغه که به دنبال روشهایی برای حداکثر کردن سود و تلاش برای ارائه ی خدمات بیشتر برای رقابت بین مشتریاست.
صنعت انبارداری جزء کلیدی زنجیره تامینه و احتمالا تا زمانی که تولیدکنندهها و مصرف کنندهها وجود داشته باشن، باقی میمونه.
پس توصیه ما به شما اینه که با دیدن آموزش های کاربردی، اصول مدیریت انبارداری را یاد بگیرین و حتی به عنوان شغل دوم هم توی این حوزه کار کنین!
امیدوارم این مقاله برات مفید بوده باشه:) پیشنهاد میکنم به بقیهی مقالات صنایعشو سر بزنی و دانشتو بالا ببری.
از جمله خدمات تخصصی کالج صنایعشو خدمات مشاوره و کوچینگ تخصصی شغلی و کوچینگ کسب و کار و کارآفرینی و کوچینگ دانشجویی و مشاوره های تحصیلی و برگزاری دوره های رایگان و نیمه رایگان و تبلیغاته
دیدگاهتان را بنویسید