کدام گرایش ارشد مهندسی صنایع رو بخونم؟ | معرفی گرایش های ارشد مهندسی صنایع (قسمت اول)
یه سری از دانشجوها بعد گرفتن مدرک کارشناسی به فکر ادامه تحصیل و ارشد هستن و دغدغه این دسته اینه که برای ارشد چی بخونیم؟ و کدوم گرایش و انتخاب کنیم؟ به صنایعیها پیشنهاد میکنم برای انتخاب و پیدا کردن بهترین گرایش ارشد مهندسی صنایع برای خودشون تا انتهای مقاله همراه ما باشن؛ ما توی این مقاله گرایش های بهینه سازی سیستم ها، مدیریت مهندسی، لجستیک و زنجیره تامین، سیستم های کلان و مهندسی مالی رو بررسی کردیم.
بقیه گرایش های ارشد مهندسی صنایع رو توی اولین فرصت در مقاله دیگه ای 0 تا 100 شو براتون میگیم.
گرایش ارشد مهندسی صنایع: بهینه سازی سیستم ها
بچهها بهطور عامیانه به بهینهسازی سیستمها، بهینه میگن.
این گرایش قدیم به صنایع-صنایع معروف بوده و از سال 1394 به بهینه سازی سیستم ها تغییر پیدا کرده. حالا چرا قدیما به صنایع-صنایع معروف بود؟ چون تقریبا درسای این گرایش همون دروس کارشناسی هستن و انگاری پیشرفتهی درسای مهندسی صنایع کارشناسی رو تو گرایش ارشد بهینه سازی سیستمها عمیقتر یاد میگیرین و میشه گفت تا حدودی از بقیه دانشجوها جلوتر هستین؛ البته ناگفته نباشه که سختترین امتحان ورودی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع هم برای همین گرایش هست. پس اگه اهل مباحث ریاضی، بهینه سازی و مدلسازی هستین بسم االله.
مزیت های گرایش بهینهسازی سیستم ها
- خوبی این گرایش اینه که به قول بچههای مهندسی صنایع، پایان نامه خورش و مقاله خورش خوبه. یعنی دستتون برای پایان نامه کار کردن تو حوزههای مختلف مهندسی صنایع بازه و محدود نیستین، مثلا وقتی گرایش ارشدتون مهندسی مالی یا لجستیک زنجیره تامین باشه، باید پایاننامتو در این حوزه کار کنی اما تو گرایش بهینه سازی دستت برای انتخاب موضوع پایاننامه بازه، همچنین این خیلی نکته مثبتیه برای اپلای، که دستت باز میمونه واسه انتخاب حوزه، مقاله و پایاننامه واسه همینه میگن گرایش ارشد بهینه سازی سیستمها واسه اپلای شانسش خوبه.
- دومین مزیت ارشد بهینه سازی سیستم ها اینه که ظرفیتش از بقیه گرایشها بسیار بالاتره. همه دانشگاههایی که ارشد صنایع دارن، گرایش ارشد بهینه سازی سیستمها رو هم ارائه میدن و غالبا اکثر شهرستانها این گرایش رو دارن، همچنین این گرایش نسبت به رشتههای دیگه تو بیشتر دانشگاههای شهرستانها هم ارائه میشه.
معایب ارشد بهینه سازی سیستمها
بالاخره هر گلی یه خاری داره، در راستای مزیتهای ارشد بهینهسازی سیستمها، چون این گرایش پرتقاضاترین گرایش ارشد مهندسی صنایع هست، زودتر از بقیه پر میشه.
قبل اینکه ادامه مطالب رو بخونی، میتونی از پکیج مشاوره و کوچینگ صنایعشو کمک بگیری و هم گرایش ارشد دانشگاه و هم حوزه شغلی خودتو انتخاب کنی! پس زود باش تا ظرفیت پکیج تکمیل نشده!!!
دروس ارشد بهینه سازی سیستم ها
چه درسایی توی گرایش ارشد بهینه سازی سیستم ها ارائه میشه؟
این گرایش 32 واحد درسی داره که 12 واحد درسای اجباری، 12 واحد درسای اختیاری و 8 واحد هم سمینار و پایاننامه داره.
دروس اجباری
- اقتصاد مهندسی پیشرفته
- طراحی سیستمهای صنعتی
- سیستمهای صف
- روشهای آماری
دروس اختیاری
- برنامهریزی تولید پیشرفته
- شبیهسازی کامپیوتری
- فرآیندهای احتمالی
- برنامهریزی پیشرفته
- برنامهریزی پویا
- تصمیمگیری چند معیاره
- تحلیل سیستمها
- مباحث ویژه در مهندسی صنایع
- پیش بینی و تحلیل سریهای زمانی
- مدیریت سیستمهای اطلاعاتی
راز و رمز گرایش ارشد بهینه سازی سیستم ها
درسای بالا رو یه نگاه بندازین تا با فضای این گرایش ارشد مهندسی صنایع بیشتر آشنا شین و بدونین توی دانشگاه با چی مواجه میشین و احتمالا باید چه درسایی رو بخونین.
مقطع ارشد مثه مقطع کارشناسی نیست که تو دانشگاه، همهی این درسها رو ارائه بدن. تو ارشد درس برداشتن مثه انتخاب از یه سبد درسهاس، هر دانشگاهی یه سری از درسها رو ارائه میده (یعنی ممکنه درس بازاریابی رو یه دانشگاه ارائه بده یه دانشگاه ارائه نده) و شما از بین دروسی که ارائه میده میتونین انتخاب کنین کدومو بردارین.
بچههایی که وارد این گرایش میشن و مهارتها و دانش کافی رو بدست میارن میتونن تو حوزههایی مثل: مدلسازی، برنامهریزی پروژههای کوچیک و بزرگ، بررسی سیستمها و کنترل اونها با هدف پیدا کردن نقصها و مشکلات و ارائه الگو مطلوب برای رفع اونها، برنامه ریزی و ارائه مدل برای افزایش بازدهی و… فعالیت کنن.
گرایش ارشد مهندسی صنایع: مدیریت مهندسی
رفقای صنایعی شاید خیلی با این گرایش تازه از راه رسیده آشناییت نداشته باشن و همینطوری صداش میکنن مدیریت مهندسی تا اینکه بعدها مثه گرایش بهینه سازی سیستمها اسم مخفف براش پیدا کنن.
درسهای این گرایش تقریبا مثه گرایش MBA و DBA هست که سبک مدیریتی و کاربردی داره و مخصوص فضای کسب و کار و اینهاست. حوزه کارآفرینی و استارتاپها و مطالعات امکان سنجی و طرحهای توجیهی و بازاریابی و مدیریت کسب وکار به شدت حوزه جذابین، همچنین بازار بحثهای اقتصادی، مارکتینگ و مالی همیشه گرمه و بازار کار خوبی داره چون شرکتها در اکثر موارد بهشون احتیاج دارن.
بهتون پیشنهاد میکنم مقاله حوزههای پولسازی مهندسی صنایع رو اگه نخوندی حتما بخون الان.
فیلدهای کاری استارتآپی، که نه تنها تو ایران حتی تو جهان هم خیلی داغه و محیط کار خیلی جذاب و روبهرشدی داره، مدیریت مهندسی یکی از بهترین رشتهها و گرایشها برای ادامه تحصیل و تبدیل شدن به یه بیزنس من توی ایرانه.
کسب وکارهای امروزی به شدت به افراد متخصص رشته مهندسی صنایع تو حوزه های مشاوره مالی و مشاوره کسبوکار و مارکتینگ نیاز دارن تا مشکلاتشون رو رفع کنن و مسیر توسعه کسبوکارشون رو بهتر بهشون نشون بدن و راهنماشون باشن.
دروس ارشد مدیریت مهندسی
این گرایش 32 واحد درسی داره که 12 واحد درسای اجباری، 12 واحد درسای اختیاری و 8 واحد هم سمینار و پایاننامه داره.
دروس جبرانی
- آمار و احتمال مهندسی
- تحقیق در عملیات
- اقتصاد مهندسی
- اصول مدیریت و تئوری سازمان
- اقتصاد خرد و کلان
دروس اجباری
- تئوری تصمیمگیری
- مدیریت منابع انسانی
- مهندسی مالی
- برنامهریزی زنجیره عرضه
- مهندسی و مدیریت بهرهوری
- برنامهریزی و مدیریت پروژه
- مدیریت کیفیت جامع
- پیشبینی و آنالیز سریهای زمانی
- مدیریت فناوری و نوآوری
- مهندسی سیستم
- بازاریابی
دورس اختیاری
- مدیریت دانش
- قیمت گذاری و مدیریت درآمد
- مبانی تجارت الکترونیک
- تحلیل داده های مهندسی
- مدیریت عملیات خدماتی
- مدیریت مالی
- شبیه سازی کامپیوتری
- برنامه ریزی استراتژیک
رمز و راز گرایش ارشد مدیریت مهندسی
گرایش مدیریت مهندسی از گرایشهای جدید مهندسی صنایع است که جایگزین گرایش مدیریت سیستم و بهرهوری شده است.
گرایش مدیریت مهندسی بین همهی گرایشهای مهندسیصنایع کاربردیترین گرایش هست و بعضی از مباحثش واقعا تو بازار کار خیلی کاربرد دارن.
اگه بخاین واسه این گرایش، شانس اپلای رو بپرسین باید بگم برای اپلای برین سراغ حوزههای تحصیلی مرتبط با کسبوکار و بیزنس اسکولها، پس فضای اپلای در این گرایش، نسبت به بهینهسازی، حوزههای محدودتر و البته خاصتری رو در برمیگیره و البته در اپلای تحصیلی همهچی به موضوع پایاننامتون و رزومه تحصیلی و معدلتون بستگی داره و نوع گرایش نمیتونه ایجاد محدودیت کنه و در گرایش مدیریت مهندسی در حوزههای مختلف کسب و کار، میشه رو تزها و پایاننامههای مختلفی کار کرد و برای اپلای هم اوکیه، اگه علاقه مند به فضای کار بیزنسی و تجاری و کسب وکارهای اینترنتی و استارتاپی هستی، مدیریت مهندسی رو واسه تو ساختن صنایعشویی جان.
فصلنامه علمی پژوهشی سینرژی که زیر نظر اتحادیه انجمن های علمی مهندسی صنایع کشور منتشر شده، توی شماره اولش در مورد بعضی از گرایش های ارشد مهندسی صنایع توضیح داده؛ از لینک زیر فایل pdf فصلنامه رو دریافت کن!
فایل pdf فصلنامه علمی پژوهشی سینرژی
گرایش ارشد مهندسی صنایع: لجستیک و زنجیره تامین
لجستیک و زنجیره تامین یکی از حوزههای داغ برای اپلای تحصیلی و بسیار مستعد رشد بازار کار در 10 سال آینده ایران هست.
این گرایش عاشقای خاص خودشو داره.
بچههای مهندسی صنایع بهش میگن لجستیک، کلا بخوایم یه تعریف از لجستیک و زنجیره تامین داشته باشیم، میشه گفت به هر کار مربوط به جابهجایی کالا از مواد خام تا محصولنهایی رو میگن زنجیره تامین.
به عبارت دیگه، به کلیه هماهنگیهای بین تولید، موجودی، مکانیابی و حملونقل که در نهایت منجر میشه محصول به دست مشتری برسه، مدیریت زنجیره تامین (SCM) گفته میشه، حالا این رو در نظر بگیرین که واسه شرکتا توی دنیای امروزه چقدر مهمه که کالا زودتر دست مشتری برسه، کالا یا محصول سالم و با کیفیت دستش برسه و… .
حالا که با مفهوم زیبای زنجیره تامین آشنا شدین، بریم سراغ اینکه مهندسای صنایع توی چه حوزههایی از لجستیک و زنجیره تامین میتونن وارد بازار کار شن.
بازار کار گرایش لجستیک و زنجیره تامین برای مهندسان صنایع
بچههایی که این گرایشو برای ارشد انتخاب کنن میتونن تو شغل های زیر مشغول به کار بشن:
- مدیریت ناوگان حملونقل
- انبارداری
- تحلیلداده در زنجیره تامین
- برنامهریزی تولید
- برنامهریزی عرضه و تقاضا
- جابهجایی مواد
- مدیریت موجودی
خلاصه در حال حاضر و در سال 2021 کلی شرکت و کسب وکار هستن که نیاز به مهندسای صنایع دارن تا کارای زنجیره تامین و لجستیک، بسته بندی کالا و محصولاتشون رو از تامین تا ارسال و رسیدن به دست مشتری، به بهترین نحو انجام بدن پس اگه به حوزه کاری زنجیره تامین و لجستیک علاقه داری بسمالله.
دروس ارشد لجستیک و زنجیره تامین
این رشته تو مقطع کارشناسی ارشد 32 واحد درسی داره که 12 واحدش درسای اجباری، 12 واحد درسای اختیاری و 8 واحد هم پایاننامه و سمینار هست.
دروس اجباری
- فناوری اطلاعات
- طراحی سیستم های صنعتی
- اصول و مبانی زنجیره تامین و لجستیک
- تجزیه و تحلیل و طراحی سیستمهای لجستیکی
دروس اختیاری
- سیستمهای توزیع
- لجستیک بینالملل
- شبیهسازی سیستمهای لجستیکی
- مدیریت و برنامهریزی تقاضا
- بسته بندی
- طراحی و پیکرهبندی زنجیره تامین
- مدیریت تدارکات
- زنجیره تامین الکترونیکی
- زنجیره تامین تحلیلی
- تجزیهوتحلیل شبکههای حملونقل
- مدلهای زمانبندی و بهینهسازی حملونقل
- طراحی انبار و عملیات آن
- مدیریت مواد و موجودیها
- انبارداری و جابجایی مواد
- مباحث خاص در زمینه انبارداری
راز و رمز گرایش ارشد لجستیک و زنجیره تامین
اگه بخاین واسه این گرایش، شانس اپلای رو بپرسین باید بگم برای اپلای برین سراغ حوزههای تحصیلی مرتبط با حوزههای زنجیره تامین و لجستیک و صنایع مختلف و روی زمینههای پژوهشی تازه و مورد توجه دانشگاههای دنیا کار کنین مثه لجستیک بشر دوستانه و Health care operations.
توی مقالات اپلای مهندسی صنایع در آینده بیشتر به این نکات میپردازیم.
گرایش ارشد مهندسی صنایع: سیستم های کلان
رفقای مهندسی صنایع صداش میکنن سیستم، قدیما اسمش سیستمهای اقتصادی اجتماعی بوده.
همانطور که از اسمش پیداست سیستمهای کلان یعنی سیستمهای بزرگ و کار شما توی این گرایش، تحلیل سیستمهای بزرگ و مدلسازی اوناس، پس اگه میخای بیای تویه این گرایش، باید علاقه به مدلسازی و اینا تو خونت باشه.
مدلسازی سیستم های بزرگ مثله چی؟
مثل سیستمهای حملونقل شهری، سیستمهای آب رسانی و گاز رسانی، سیستمهای فاضلاب، سیستمهای انتقال و توزیع کالا، سیستمهای ارتباطات، سیستمهای توزیع انرژی، سیستمهای خدمات آموزشی، سیستمهای سلامت و بهداشتی و بررسی و مدلسازی و تحلیل این سیستمها در ابعاد اجتماعی و اقتصادی و تکنولوژیک و … که همه اینا کار رفقای سیستمهای کلان هست.
رشتهای که توی اپلای مهندسی صنایع به این رشته نزدیک تره، رشته مهندسی و علوم سیستم هست؛ که تو ارشد این رشته، روی تحقیق در عملیات، مدلسازی ریاضی، داده کاوی، محیط زیست، سیستمهای اطلاعات و غیره کار میشه و شما بر اساس علاقه و رزومه تون میتونید هر کدوم از این حوزهها رو انتخاب کنید.
گرایش ارشد سیستمهای کلان، از ریشهدارترین گرایشها و جزو قدیمیترینها توی گرایشهای ارشد مهندسی صنایع هست.
این گرایش حوزههای خوب و بزرگی داره و بههمین دلیل بازار کار وسیعی داره و نمیشه دقیق از بازار کارش گفت و خیلی بستگی به خودتون داره که در چه حوزههای کاری از حوزههای گرایش سیستمهای کلان عمیق شید.
دروس ارشد سیستمهای کلان
درسهای گرایش سیستمهای کلان، شبیه درسای تحلیل سیستم و شبیهسازی و تحقیق در عملیات هست و همین تم رو داره ولی پیشرفتهتر از درسای دوران کارشناسیه.
این گرایش 32 واحد درسی داره که 12 واحد درسای اجباری، 12 واحد درسای اختیاری و 8 واحد اون سمینار و پایاننامه هست.
دروس جبرانی
- تحقیق در عملیات 1
- آمار مهندسی
- اقتصاد عمومی
دروس اجباری
- مدیریت زمان
- اقتصاد خرد پیشرفته
- شبیهسازی کامپیوتر
- سیستمهای پویا
- اقتصاد سنجی
- اقتصاد کلان پیشرفته
- برنامهریزی ریاضی
دروس اختیاری
- برنامهریزی تولید پیشرفته
- شبیهسازی کامپیوتر
- فرایندهای احتمالی
- مدیریت زمان
- برنامهریزی پویا
- سیستمهای پویا (1)
- سیستمهای صف
- مدلهای زمانبندی
- تئوری تصمیم
- بهینهسازی مدلهای غیرخطی
راستی میدونی کالج صنایعشو یه پکیجی رو آماده کرده به اسم پکیج طلایی ورود به بازار کار مهندسی صنایع که پر از نکات رزومه نویسی و آشنایی با فیلدهای مختلف مهندسی صنایع و … هست؛ تازه مشاوره رایگان هم داره.
گرایش ارشد مهندسی صنایع: مهندسی مالی
دوستان صنایعشویی، گرایش مالی تفاوت زیادی با سایر گرایشای صنایع داره و واسه خودش یه دنیای جدیدی هست.
دانشگاه تربیت مدرس با داشتن اساتید بزرگواری مثله دکتر رستگار (مدرک دکتری مهندسی مالی از ایتالیا) و خانم دکتر مخاطب رفیعی (ارشد مهندسی مالی و دکترای بهینه) تو حوزه مالی قوی هست، با توجه به اینکه این دانشگاه صرفا تحصیلات تکمیلی هستش وقت زیادی برای دانشجوها میذارن.
رنج رتبههای پارسال(1399) تا ۱۵۰ بود ولی متاسفانه ظاهرا امسال(1400) دانشگاه تهران مالی نمیگیره و دانشگاه مدرس هم قراره همون ۱۰ نفر رو بگیره که قطعا رقابت شدیدتر خواهد بود.
و درنهایت در مورد این رشته بگم که مثلا ارشد بهینه شمارو یکی دو لول ارتقا میده اما گرایشایی مثل مالی و سلامت یه دفعه شمارو از صفر به بالای ۵۰ میرسونن چون برای ما صنایعیها خیلی جدید و نو هستن.
گرایش مهندسی مالی، جذابترین بازار کار رو تو ایران داره و به شدت پرتقاضا هست اگر بازار کار داخل ایران براتون مهمه، میشه گفت بازار کارش، واقعا خوبه و برای گرایش ارشد به شرط علاقه میتونه انتخاب فوقالعادهای باشه.
واسه اینکه ببینین به یه گرایش ارشد علاقه دارین کافیه یه مقدار در مورد درسهای اجباری و اختیاری که واسه هر گرایش آوردیم سرچ کنین و یا از مشاورههای صنایعشو استفاده کنین.
اپلای تو حوزههای مهندسی مالی به خاطر داشتن فضای به شدت رقابتی، کمی از گرایشهای دیگه مشکل تره.
بچههای مهندسی صنایع، توی ارشد این گرایش رو مختصرا میگن مالی!
راز و رمز گرایش ارشد مهندسی مالی
بیشتر مباحث گرایش ارشد مهندسی مالی، حول مباحث بورس و بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال میچرخه و بازار کارش توی ایران واقعا خوبه.
همه شرکتهای مالی، شرکتهای بیمهای و بروکرها و بانکها به رفقای مهندسی مالی احتیاج دارن تا براشون کارهای تحلیل مالی، تحلیل بازارهای سرمایهای، تحلیل ریسک های مالی، مشاوره مالی در حوزه تامین مالی پروژهها و… رو انجام بدن.
فایل pdf ارائه جناب آقای دکتر احسان حاجی زاده را در مورد گرایش ارشد مهندسی مالی می توانید از اینجا دانلود کنید.
حتی امکان کسب درآمد فریلنسری کنار کار کارمندی، البته بهشرط ساختن برند شخصی خوب و شبکهسازی حرفهای و تولید محتوا توی عنوان های زیر هست.
- تحلیل تکنیکال و بنیادی و سایر حوزههای داغ بازار سرمایه و ارزهای دیجیتال
- بهینهسازی و مدلسازی انواع سبد سهام
- تحلیل صورتهای مالی شرکتها و ارائه مشاوره مالی به اونها
دروس ارشد مهندسی مالی
دروس جبرانی
- آمار مهندسی
- تحقیق در عملیات 1
- اقتصاد مهندسی
دروس اجباری
- اصول مهندسی مالی
- مدلهای انتخابی سبد سرمایه گذاری
- فرایندهای تصادفی
- مدیریت و تحلیل ریسک مالی
دروس اختیاری
- برنامهریزی استراتژیک
- بازارهای مالی با درآمد ثابت
- فرایندهای تصادفی پیشرفته در سیستمهای مالی
- بازارهای مالی اسلامی
- بازارهای مالی نوظهور
- یرنامهریزی غیرقطعی
- اقتصاد سنجی
- مدیریت سرمایه گذاری
- تصمیمگیری با معیارهای چندگانه
- سریهای زمانی مالی
- طراحی و پیادهسازی سیستمهای پشتیبانی محاسبات مالی
- فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیک
برای آشنایی بیشتر با گرایش ارشد مهندسی مالی به این پادکستی که درون کانال تلگرام صنایعشو قرار دادیم، گوش بدین؛ یادت نره قند شکنتو روشن کنی.
برای آشنایی با سایر گرایش های ارشد مهندسی صنایع، مثل گرایش مدیریت پروژه، گرایش مدیریت نوآوری و فناوری، مهندسی حملونقل ریلی، گرایش کیفیت و بهرهوری، گرایش سیستمهای اطلاعاتی، مهمون اینستاگرام صنایعشو باش.
حوزههای کاری مهندسی صنایع که در مقالهها میپردازیم و از ارتباط این حوزههای کاری با گرایش های ارشد مهندسی صنایع خواهیم گفت:
- مهندسی و مدیریت پروژه
- تجزیه تحلیل سیستم
- مهندسی و مدیریت کیفیت
- لجستیک و زنجیره تامین
- طراحی و اجرای سیستمهای مدیریت اطلاعات
- حوزه سلامت
- مباحث مدیریتی (مدیریت استراتژیک، منابع انسانی، دانش و…)
- برنامهریزی و کنترل تولید
- مهندسی و مدیریت مالی
- سایر حوزهها
از جمله خدمات تخصصی کالج صنایعشو خدمات مشاوره و کوچینگ تخصصی شغلی و کوچینگ کسب و کار و کارآفرینی و کوچینگ دانشجویی و مشاوره های تحصیلی و برگزاری دوره های رایگان و نیمه رایگان و تبلیغاته
دیدگاهتان را بنویسید